Povinné ručení na elektrickou koloběžku není vždy nutné. Záleží na výkonu motoru a maximální rychlosti. Podívejte se na aktuální přehled pravidel pro elektrické koloběžky. Jaké za jejich nerespektování hrozí pokuty?

V posledních letech se elektrické koloběžky staly oblíbeným dopravním prostředkem ve většině evropských měst. Jejich rostoucí popularita však začala způsobovat problémy, proto velká část států zakročila a zavedla striktní regulace, aby byl na ulicích a steskách zajištěn pořádek.

Česko v nedávné době učinilo stejný krok a vznikla legislativa, která jízdě na elektrických koloběžkách vytyčila jasná pravidla.

Není elektrická koloběžka jako koloběžka

Hned na úvod je potřeba zmínit, že dnes už na trhu existuje nespočet druhů elektrických koloběžek. My se nejčastěji setkáváme s těmi, které ve městech využívají sharingové společnosti, jsou osazeny 250W motorem a jejich rychlost je omezena na 25 km/h.

Vedle těchto slabých koloběžek se prodávají i modely, jenž dokáží jet přes 100 km/h a na jedno nabití hravě ujedou 150 až 200 kilometrů. Tyto elektrokoloběžky se už nepovažují za nemotorová vozidla a platí pro ně jiná pravidla.

elektrokoloběžka

Ze strany legislativy je mezi elektrickou koloběžkou s výkonem elektromotoru 250 W a třeba 1000 W obrovský rozdíl.

💡
„Pokud elektrokoloběžka splňuje předepsané legislativní požadavky (výkon elektromotoru není vyšší než 250 W a rychlost je omezena na 25 km/h), pak je na ní z hlediska zákona i vyhlášky pohlíženo jako na jízdní kolo. Uživatel takovéto e-koloběžky je cyklista a z pohledu zákona je řidičem nemotorového vozidla. V silničním provozu se na něj vztahují pravidla silničního provozu stanovená pro jízdní kola,“ uvádí se v tiskové zprávě Policie České republiky.
srovnání povinného ručení
Tip! Elektroauto potřebuje nejen nabíjení, ale i platné povinné ručení. Zjistěte, jaké pojištění je pro váš elektromobil nejvýhodnější. Srovnejte si možnosti rychle a snadno jedním klikem.

Pravidla pro koloběžky s maximální rychlostí do 25 km/h

Kde je možné jezdit?

  • Na cyklostezkách a v cyklopruzích
  • Je-li rychlost provozu na silnici nižší než 50 km/h, mohou být elektrické koloběžky používány i zde, pokud není k dispozici cyklostezka nebo cyklopruh.
  • Jízda na chodníku je povolena pouze v případě, že rychlost jízdy nepřesahuje chůzi.

Povinná výbava a bezpečnost:

  • Nošení helmy je povinné pro osoby mladší 18 let.
  • Elektrická koloběžka musí být vybavena světly a odrazkami pro jízdu v noci nebo za snížené viditelnosti.
  • Doporučuje se nošení reflexních prvků pro zvýšení viditelnosti.

Požadavky na řidiče:

  • Pro řízení elektrické koloběžky není vyžadováno speciální řidičské oprávnění.
  • Minimální věk pro samostatnou jízdu na elektrické koloběžce je stanoven na 15 let.
  • Uživatelé musí dodržovat pravidla silničního provozu stejně jako cyklisté.
elektrické koloběžky ve městě

Pravidla pro výkonnější e-koloběžky

Jakmile je elektrická koloběžka výkonnější a má vyšší maximální rychlost než 25 kilometrů za hodinu, je považována za moped a platí pro ni zcela odlišné zákony.

„Předně je potřeba být držitelem příslušného řidičského oprávnění, a to skupiny B nebo alespoň AM. Dále musí mít provozovatel koloběžky sjednané povinné ručení a dodržovat dopravní předpisy platné pro normální motorová vozidla. Řidič je navíc povinen nosit motorkářskou ochrannou přilbu a chránit si za jízdy zrak vhodným způsobem, například brýlemi nebo štítem,“ upozorňuje ve svém článku policie.

Doporučujeme legislativu dodržovat, jelikož za ignorování těchto pravidel hrozí řidičům vysoké pokuty. Navíc sjednat si povinné ručení na elektrokoloběžku není vůbec složité ani finančně náročné. Ceny se pohybují ve stovkách korun za rok.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: